Zorginfo
De zorgperiode is weer aangebroken. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt op een rij.

Vanaf 12 november kun je weer van zorgverzekeraar wisselen voor 2018! Past jouw zorgverzekering nog bij jou? Ben je nog voldoende verzekerd of betaal je voor zorg misschien teveel? Kies jij voor een basisverzekering of heb je ook een aanvullende verzekering nodig? Ga jij dit jaar overstappen? Bij welke zorgverzekeraars ontvang je cashback/Qoins? Tijd om de balans op te maken. Qassa wil jou daarbij zo goed mogelijk helpen. Op deze pagina vind je onze Zorg FAQ: De belangrijkste vragen met antwoorden over zorg en zorgverzekeringen in één overzicht.

Waarom zou ik overstappen?  

Er zijn verschillende zorgverzekeringen. De kans is groot dat jouw zorgverzekering goedkoper kan. Naast de prijs, verschillen ook de voorwaarden van aanvullende verzekeringen per zorgverzekeraar. Verwacht jij bijvoorbeeld een specifieke behandeling in 2018? Bekijk dan welke zorgverzekeraar jouw specifieke behandeling vergoed.

Als ik niet overstap van zorgverzekeraar, blijft mijn premie dan gelijk?  

Zorgverzekeraars passen vrijwel ieder jaar de vergoedingen van de aanvullende verzekeringen aan. Dekt jouw zorgverzekering in 2018 nog wel de kosten waarvoor je verzekerd wil zijn? Het is goed om daarover na te denken. Wil je verzekerd zijn voor psychologische zorg, terwijl je dat nooit nodig hebt gehad? En weegt de premie van je tandartsverzekering wel op tegen de kosten die je jaarlijks maakt?

Is overstappen gemakkelijk?  

Ja, overstappen is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is je nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Je huidige zorgverzekering wordt dan door je nieuwe zorgverzekeraar opgezegd. Uit onderzoek blijkt: 98% van de ondervraagde Qassa-leden vindt overstappen van zorgverzekeraar erg makkelijk.

Wist je dat er vorig jaar 1 miljoen Nederlanders overgestapt zijn?  

Elk jaar wisselen er ongeveer 1 miljoen mensen van zorgverzekeraar. Je kunt hier een hoop besparen! Kijk dus snel op ons zorgoverzicht of onze zorgvergelijker of overstappen voor jou loont.

Waarom krijg ik Qoins i.p.v. cashback voor het afsluiten van een zorgverzekering?  

Voor sommige zorgverzekeringen ontvang je Qoins in plaats van cashback. Zorgverzekeraars vinden het zo duidelijker dat de vergoeding van Qassa komt en niet van de zorgverzekeraars zelf. Deze Qoins kun je, net zoals je cashback, gewoon over laten maken op je bankrekening.

Wist je dat bijna 60% van de Qassaleden overweegt over te stappen?  

Qassa heeft een onderzoek gehouden onder haar leden. Bijna 60% overweegt over te stappen. 50% geeft aan dat de cashbackvergoeding/Qoinsvergoeding daarop van grote invloed is. De hoogste cashbackvergoeding/Qoinsvergoeding die leden vorig jaar ontvingen was 2.400.000 Qoins (€24 cashback). Kijk voor het totaaloverzicht van dit jaar op ons zorgoverzicht.

Ontvang ik bij elke zorgverzekeraar cashback/Qoins?  

Bij bijna alle zorgverzekeraars kun je cashback/Qoins verdienen. Er zijn een aantal zorgverzekeraars waarbij je geen cashback/Qoins ontvangt. Dit is vanuit de zorgverzekeraars besloten en hier kan Qassa helaas niets aan doen. Kijk voor welke zorgverzekeringen je Qoins ontvangt op het zorgoverzicht.

Tot wanneer kan ik overstappen?  

Als je voor 31-12-2017 overstapt naar een andere zorgverzekeraar dan zeggen zij jouw huidige zorgverzekering voor je op. Wanneer je voor 31-12-2017 je huidige zorgverzekering opzegt, heb je tot en met 31-01-2018 de tijd om je aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar. Let op! Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder, is verplicht een zorgverzekering af te sluiten.

Hoe zeg ik mijn huidige zorgverzekering op?  

Wanneer je wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar, dan regelt je nieuwe zorgverzekeraar je overstap. Je hoeft dus zelf helemaal niks te doen.

Welke kosten worden NIET vergoed in de basisverzekering?  

De vergoedingen die door de basisverzekering worden vergoed, staan in het basispakket. Dit pakket dekt de belangrijkste zorgvormen:
 • Huisartsenzorg
 • Ziekenhuisbehandelingen
 • Geneesmiddelen
 • Geestelijke gezondheidszorg
Er zijn ook zorgvormen die niet (of slechts gedeeltelijk) door de basisverzekering worden vergoed:
 • Fysiotherapie (bij niet-chronische aandoeningen)
 • Tandheelkundige zorg voor volwassenen
 • Orthodontie, kronen en bruggen
 • Brillen en lenzen
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Bepaalde eigen bijdragen, bijvoorbeeld voor kraamzorg, hulpmiddelen en medicijnen
 • Spoedeisende zorg in het buitenland boven het Nederlandse tarief
 • Reizigersvaccinaties
 • Anticonceptiva (vanaf 21 jaar)
Voor deze zorgvormen is het mogelijk een aanvullende zorgverzekering af te sluiten om de nodige kosten toch vergoed te krijgen. Bij de zorgverzekeraars vind je een compleet overzicht van het basispakket.

Welke kosten worden WEL vergoed in de basisverzekering?  

De vergoedingen die door de basisverzekering worden vergoed, staan in het basispakket. Dit pakket dekt de belangrijkste zorgvormen:
 • Huisartsenzorg
 • Ziekenhuisbehandelingen
 • Geneesmiddelen
 • Geestelijke gezondheidszorg
Verder worden de volgende zorgvormen ook vergoed:
 • Borstconstructies
 • Ooglidcorrectie
 • Tijdelijk verblijf in een zorginstelling
 • Fysiotherapie bij etalagebenen
 • Behandeling tegen ernstige chronische darmverstopping
 • Medisch noodzakelijke besnijdenis
 • 12 behandelingen oefentherapie bij artrose aan heup- en kniegewrichten
 • Zittend ziekenvervoer bij immuuntherapie (voor oncologiepatiënten)
 • Verzorging kinderen tot 18 jaar die nodig is als gevolg van geneeskundige zorg (was onderdeel van Jeugdwet).
Bij de zorgverzekeraars vind je een compleet overzicht van het basispakket.

Wat is een budgetpolis?  

De budgetpolis is goedkoper, maar je hebt geen vrije zorgkeuze. Zorgverzekeraars hebben contracten met een beperkt aantal zorgaanbieders. Je kunt alleen bij gecontracteerde zorgverleners terecht. Dit kan betekenen dat je niet bij het ziekenhuis in jouw buurt terechtkunt. Spoedgevallen zijn daarbij wel uitgezonderd.

Wat is een naturapolis?  

Met een naturapolis ben je vrij in de keuze voor je zorgverleners. Je krijgt echter alleen een volledige vergoeding (100%) voor gecontracteerde zorgverleners. Net als bij de budgetpolis sluit de zorgverzekeraar contracten af met zorgverleners. Voor niet gecontracteerde zorgverleners geldt dat je een deel zelf moet betalen. Hoeveel dit is hangt af van jouw zorgverzekeraar en je zorgverzekering. Meestal ligt het percentage dat je zelf moet betalen tussen de 20% en 35%.

Wat is een restitutiepolis?  

Met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze en kun je zelf bepalen door welke zorgverlener jij je laat behandelen. Door deze keuzevrijheid is een restitutiepolis meestal niet de goedkoopste zorgverzekering. Je betaalt vaak een hogere premie dan bij een budgetpolis of naturapolis.

Wat houdt vrije zorgkeuze in?  

Met vrije zorgkeuze kun je zelf bepalen in welk ziekenhuis je geholpen wilt worden. Hiervoor vraagt een zorgverzekeraar vaak wel een hogere premie. Het kan zijn dat jouw ziekenhuis al aangesloten is bij een zorgverzekeraar ook al kies je niet voor vrije zorgkeuze. Kijk dus goed of jouw ziekenhuis al een contract heeft met je zorgverzekeraar.

Wat is een collectieve zorgverzekering?  

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die je met een grote groep mensen afsluit. Denk aan een zorgverzekering alleen voor leden van een sportclub of voor werknemers van een bedrijf.
In sommige gevallen kan een collectieve zorgverzekering voordelig zijn.
Als veel mensen tegelijk een zorgverzekering afsluiten (collectief), kan de zorgverzekeraar korting geven. De korting kan zowel op de basispremie als op de aanvullende verzekering gegeven worden en verschilt per zorgverzekeraar. Let wel op: een collectieve verzekering is niet altijd goedkoper!

Wil je overstappen van zorgverzekering en cashback/Qoins ontvangen?  

Sluit je zorgverzekering dan af via de Qassa websitemodules: Bezoek tijdens het afsluitproces geen andere websites. Rond het afsluitproces in één keer af.


Meer informatie over de zorg en zorgverzekeringen? Neem een kijkje op de volgende pagina's:

Let op! De cashback wordt/Qoins worden pas uitgekeerd op het moment dat je voor het eerst je premie betaald hebt. Heb je na betaling van je premie nog steeds geen cashback/Qoins ontvangen? Stuur dan een e-mail met de bevestiging van je nieuwe zorgverzekering naar onze ledenservice zodat we het voor je uit kunnen zoeken.